A shaker pohár a koktélkészítés ikonikus eszköze, amivel otthon is könnyedén varázsolhatunk profi minőségű italokat. Egyszerű használata és a tökéletesen kevert, hűsítő koktélok teszik nélkülözhetetlenné a bárpultok és házi koktélpartik világában. Fedezd fel, melyik típus illik hozzád, és hogyan válhatsz igazi bártenderré egyetlen pohárral!

Szerintem mindannyian láttunk már egy menő koktélbárt, ahol a pultos szakértelemmel rázza a shaker poharat, és varázslatos italokat készít belőle. De vajon mi a titka ennek a kis pohárnak, amitől a koktélok egyszerűen jobban ízlenek? Most elmesélem, hogyan vált ez az eszköz a koktélkészítés elengedhetetlen részévé, és mitől olyan népszerű – nem csak a bárokban, hanem otthon is.

Mi is pontosan a shaker pohár?

Ez a speciális pohár koktélok keverésére szolgál, és lényegében két részből áll: egy nagyobb fémpohárból és egy kisebb részből, amit ráillesztünk. A koktél hozzávalóit beleöntjük, majd alaposan összerázzuk. Az egész célja, hogy az ital összetevői tökéletesen keveredjenek és lehűljenek.

Az a legjobb benne, hogy nem kell profi bártendernek lenned ahhoz, hogy használni tudd. Egyszerűen csak megfogod, összerázod az italokat, és máris otthon készíthetsz menő koktélokat. Én is így kezdtem, és hamar rájöttem, hogy ez mennyire megkönnyíti az italok elkészítését.

Miért használom?

Emlékszem, amikor először láttam, hogy egy profi bártender hogyan rázza a shaker poharat. Gyors mozdulatok, sok jég, aztán a végeredmény egy tökéletesen kevert, sima textúrájú koktél. A rázás során az összetevők nemcsak keverednek, hanem a jégnek köszönhetően egyenletesen hűlnek le. Ezen felül a rázás alatt apró levegőbuborékok keletkeznek, amelyek selymesebb állagot adnak az italnak. Ezt kanállal sosem tudnám elérni.

Típusok – Melyik a legjobb választás?

Többféle pohár létezik, de három fő típust különböztetünk meg: a Boston shakert, a Cobbler shakert, és a French shakert. Én személy szerint a Boston shakert részesítem előnyben, mert ez a leggyorsabb és legkönnyebben használható típus.

Boston shaker

Ez a változat két részből áll: egy nagyobb fémpohárból és egy kisebb üvegpohárból (vagy fémpohárból), amit összeilleszthetsz. Ez a profi mixerek kedvence, mivel könnyen használható, gyors és megbízható. Egy kis gyakorlással te is gyorsan megtanulhatod a használatát.

Cobbler shaker

Ez kicsit bonyolultabb, mivel három részből áll: a fémpohárból, egy fedőből, és egy beépített szűrőből. Nagyszerű kezdők számára, mert egyszerűbb vele dolgozni, és nem szükséges külön szűrőt használni.

French shaker

Ez az eszköz stílusosabb, elegánsabb megjelenésű, és két fémpohárból áll. Bár kevésbé elterjedt, ha koktélrajongó vagy, érdemes kipróbálnod.

Hogyan használd?

Az első lépés az, hogy megtöltöd jéggel, majd hozzáadod a koktél összetevőit, mint például a vodkát, gint, lime-ot vagy bármi mást, amit a recept kér. Miután rátetted a másik részt, jöhet az alapos rázás!

Az egyik fontos dolog, amit megtanultam, hogy nem szabad félni erősen rázni. A rázás nem csak keverésre szolgál: az összetevők textúrája is változik tőle, és az ital tökéletesen hűl le a jég segítségével.

Miután végeztél a rázással, szűrd le az italt, és már kész is a tökéletes koktél. Ha a Boston shakert használod, külön szűrőre lesz szükséged, míg a Cobbler típus már beépített szűrővel rendelkezik.

Nélkülözhetetlen kellék

Ez a shaker pohár nemcsak a koktélok elkészítését teszi szórakoztatóvá, hanem egyfajta élményt is ad. Van valami különleges abban, amikor kézbe veszed, és elkezded rázni – mintha egy pillanatra igazi bártenderré válnál. A végeredmény pedig minden esetben megéri a fáradságot: egy jól elkészített koktél, amely olyan, mintha egy trendi bárban lennél – csak épp otthon a nappalidban.

Mióta én is rendszeresen használom, nem is gondolkozom más módszeren. Ha egyszer kipróbálod, te is rájössz, hogy az italok igazán különlegessé válnak tőle.

Képek forrása: https://www.balerpack.com
Forrás: Szponzorált Tartalom

Booking.com